Az élelmiszerpiaci csalások egyik legveszélyeztetettebb terepe a hússzektor, ezért kutatók ehető és láthatatlan vonalkódot fejlesztenek ki, amely okostelefonnal is leolvasható lesz. Így a fogyasztók is leellenőrizhetik, honnan származik például a marhahús és hol dolgozták fel azt.
2. A permet egyedülálló ujjlenyomatot hagy a húson, amelyet egy úgynevezett “hiperspektrális” pisztoly segítségével lehet majd leolvasni és azonosítani.
3. A pisztoly (alapvetően egy fejlett vonalkód-leolvasó) fényt világít a szórófej mikrorészecskéire, és visszaveri az egyedi hullámhosszát.
4. Ez a hullámhossz lényegében egyedülálló sorozatszámként működik, amely feltünteti a hús teljes eredetét.
5. A jövőben lehetővé válik majd az információ beszkennelése egy okostelefon segítségével.
A technológiát Ausztráliában fejlesztik ki, és az év végére várhatóan már használható is lesz. Az új vonalkódot először a tejtermékeknél és a boroknál tesztelnék, mivel ahhoz, hogy a húsokon is alkalmazni tudják, az emberi fogyasztásra vonatkozó hatósági engedélyezésnek is meg kell történnie.
Kínában egyébként becslések szerint az ausztrál márkajelzéssel ellátott marhahúsoknak mindössze 50 százaléka származik ma ténylegesen a szigetországból. Az új technológiától azt várják, hogy az emberek többsége pozitívan fogadja majd, ezzel párhuzamosan pedig az élelmiszerpiaci csalások is visszaszorulnak.
forrás: agrarszektor.hu 2018.08.26