Érdekességek
Kezdőlap > Machine > Controlls > Az új Sysmac MI vezérlő csökkenti a leállásidőt és növeli a berendezés élettartamát
ControllsMachine

Az új Sysmac MI vezérlő csökkenti a leállásidőt és növeli a berendezés élettartamát

A mesterséges intelligencián alapuló megoldások az egyedi berendezések vezérlőjén keresztül gyűjtik össze, elemzik és használják fel az adatokat, hogy meghosszabbítsák a berendezés élettartamát, és a leállások megelőzése érdekében észleljék a hibákat.

A prediktív karbantartás és vezérlés új megoldása már elérhető az Omron Industrial Automation Europe kínálatában. Az iparágban ez az első mesterséges intelligenciával rendelkező gépautomatizálási vezérlő, amely Sysmac könyvtárral rendelkezik*, és amely ötvözi a gyártósorok és berendezések vezérlőfunkcióit, és mindezt a gyártás helyszínén valós időben a mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel.

Ez a megoldás segíthet a gyártóknak csökkenteni a berendezések károsodásának kockázatát, továbbá az esetleges problémák korai észlelésével és az ezekre tett megoldási javaslatokkal megelőzni a leállásidőt. Fejlett technológiánknak és az adatelemzők munkájának köszönhetően egyszerűsödik a prediktív karbantartás és megelőzhetőbbek lesznek a hirtelen leállások.

A nyers adatok begyűjtésének folyamatát automatizáltuk, és ezt már teljes egészében a gépeken belül az „Edge” mellett működő új, mesterséges intelligencián alapuló vezérlő végzi az adatok megbízhatóságának és egységességének érdekében. Ráadásul a vezérlő az összefüggések elemzése alapján automatikus adatmodellezést végez, és ez alapján ellenőrzi a berendezés állapotát. Az automatizálás nélkül a géptervezőknek és -kezelőknek saját analitikájukat és optimalizálási lehetőségeiket kellene fejleszteniük, hogy elkerüljék a felhő alapú megoldásokkal járó költségeket.

A vezérlő mesterséges intelligenciával működő funkciói képesek azonosítani a hibás gépműködést, anélkül, hogy arra külön lennének programozva. Mivel rengeteg különböző tényező és mérés együttállása jelezhet egy adott problémát, a funkciótárolási folyamat jelentős megtakarítást jelent idő és erőforrás tekintetében. A gép működési eredményeinek megfelelő hasznosítása elengedhetetlen a végfelhasználó költségtakarékossága szempontjából.

A felhő alapú megoldások helyett az Omron egyedi módon közelítette meg a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat, amelyek így hardvert, szoftvert és személyes segítséget is magukba foglalnak. Nincs szükség internetkapcsolatra. A hardver a Sysmac NY5 IPC és az NX7 CPU működésén alapszik, kiegészítve az Omron mesterséges intelligencia alkalmazási alkatrészeivel, az előre programozott prediktív karbantartási funkciókat tartalmazó könyvtárral, és a tipikus felhasználásokból származó Omron-szaktudással. Számos további, mestereséges intelligencia specifikus eszköz is beépítésre került, úgy mint, az Idősorozatos adatbázis funkciója, amely a nagy sebességű működés mellett vezérlésciklussal szinkronizált idősorozatos adatokat gyűjt össze, vagy a Mesterséges intelligencia motorja, amely adatok alapján szűri ki a nagy sebesség és pontosság mellett jelentkező hibákat.

Célunk, hogy ügyfeleinkkel közösen érjük el a gyártási innováció eredeti koncepcióját, az „innovatív automatizálást”. Az MI vezérlővel és a Sysmac könyvtárral a vállalat felgyorsítja az automatizálásban használt intelligencia megvalósítását. Ez megteremti a jövő gyártásához szükséges feltételeket, miszerint ember és gép közösen dolgozik annak érdekében, hogy csökkentse a leállásidőt, maximalizálja a teljesítményt és hibátlan berendezést hozzon létre.

*1) Az OMRON 2016 novemberében végzett vizsgálata alapján.

forrás: omron.hu 2019.01.25