Érdekességek
Kezdőlap > Packinfo > Stretchfólia kisokos 1. (bruttó-nettó súly)
PackinfoPacknology

Stretchfólia kisokos 1. (bruttó-nettó súly)

Ha normál, – tehát nem előnyújtott -, kézi stretchfóliát vásárolunk, nem árt odafigyelni arra, hogy a fóliát tartó papír vagy műanyag cséve milyen súlyú.

Hogy miért? Mert általában ezt a fajta csomagolóanyagot bruttó súlyban tudjuk megvásárolni, azaz ha valaki pl. „2,5 kg-os” tekercseket vásárol, akkor az lényegében azt jelenti, hogy a fólia + a cséve súlya lesz 2,5 kg.

A felhasználókat azonban a fóliamennyiség érdekli, és nem a cséve súlya. Ha pl. 250 g túrót vásárolunk a boltban, vagy pl, 1 kg körtét, akkor sem szokott minket foglalkoztatni, hogy a túró vagy a gyümölcs csomagoló anyagának a súlya mekkora, a lényeg a termék mennyisége, amit vásároltunk.

A tekercses kivitelű műanyag csomagolóanyagok különféle súlyú csévékkel kaphatók, gyártótól és forgalmazótól, de anyagfajtától is függően.

Vegyünk egy példát! Tételezzük fel, hogy valaki 2,0 kg súlyú tekercset vásárol 0,3 kg-os csévével. Mennyi fóliát vásárol? Természetesen 1,7 kg-ot.

Ugyanezt a „nettó” fóliasúlyt vásárolja meg valaki, ha pl. „2,5 kg-os” tekercset vesz, de 0,7 kg-os csévével.

A példáinkból is látszik, hogy nagy jelentősége van a cséve súly, és a bruttó súly viszonyának, mert könnyen elszámolhatjuk magunkat, ha ezeket nem vesszük figyelembe.

Konklúzió: Nem mindig azon a tekercsen van tüöbb fólia, aminek a bruttó súlya nagyobb!